Kaczka w sosie calvados z jabłkami

Soczysta pierś z kaczki, masło, jabłka i calvados - tylko one składają się na to wspaniałe danie. Wymyśliłam ten przepis dzisiaj na obiad i był tak pyszny... że musiałam go opublikować! Kiedy robiłam zdjęcie mąż nie mógł się doczekać, żeby ją zjeść. Najlepszy w niej jest ten słodko-kwaśny smak.

Anizou

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 piersi z kaczki
  • 20 g solonego masła
  • 4 twarde jabłka pokrojone w plasterki
  • 200 ml calvados

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Kaczkę ułożyć skórą na dół w teflonowej patelni. Nie dodawać żadnego tłuszczu i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć jeszcze przez 5 minut z każdej strony.
  2. W drugiej patelni stopić masło na dużym ogniu, dodać jabłka i smażyć przez 2-3 minuty, aż się przyrumienią na złoto.
  3. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć jabłka jeszcze przez 10 minut.
  4. Zmniejszyć ogień jeszcze bardziej i dodać calvados. (Nie dodawać calvados w pobliżu ognia! Zdjąć patelnię z ognia, dodać alkohol, a następnie położyć patelnię z powrotem na kuchence.) Drewnianą łyżką zdrapać przypalone kawałki z dna patelni.
  5. Piersi z kaczki podawać polane sosem z calvados.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie