Kaczka w sosie calvados z jabłkami

    Kaczka w sosie calvados z jabłkami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Zrobione przez 12 osób

    Soczysta pierś z kaczki, masło, jabłka i calvados - tylko one składają się na to wspaniałe danie. Wymyśliłam ten przepis dzisiaj na obiad i był tak pyszny... że musiałam go opublikować! Kiedy robiłam zdjęcie mąż nie mógł się doczekać, żeby ją zjeść. Najlepszy w niej jest ten słodko-kwaśny smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 piersi z kaczki
    • 20 g solonego masła
    • 4 twarde jabłka pokrojone w plasterki
    • 200 ml calvados

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Kaczkę ułożyć skórą na dół w teflonowej patelni. Nie dodawać żadnego tłuszczu i smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć jeszcze przez 5 minut z każdej strony.
    2. W drugiej patelni stopić masło na dużym ogniu, dodać jabłka i smażyć przez 2-3 minuty, aż się przyrumienią na złoto.
    3. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć jabłka jeszcze przez 10 minut.
    4. Zmniejszyć ogień jeszcze bardziej i dodać calvados. (Nie dodawać calvados w pobliżu ognia! Zdjąć patelnię z ognia, dodać alkohol, a następnie położyć patelnię z powrotem na kuchence.) Drewnianą łyżką zdrapać przypalone kawałki z dna patelni.
    5. Piersi z kaczki podawać polane sosem z calvados.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis