Pierś z kaczki w sosie balsamicznym z mandarynkami

    Pierś z kaczki w sosie balsamicznym z mandarynkami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 11 osób

    Przygotowałam tę kaczkę na urodziny męża i wyszła wspaniale. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że octu balsamicznego jest naprawdę dużo, ale szybko się redukuje w trakcie gotowania. Danie jest gotowe w mniej niż pół godziny i to lubię!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 piersi z kaczki
    • 500 ml octu balsamicznego
    • 3 łyżki miodu akacjowego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 12 mandarynek, obranych i podzielonych na ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelnię wlać sos sojowy, miód i ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, stale mieszając. Dodać mandarynki i przechowywać w ciepłym miejscu, do czasu aż kaczka będzie gotowa.
    2. W drugiej patelni smażyć kaczkę skórą do dołu przez około 10 minut. Odwrócić i smażyć jeszcze przez 5 minut.
    3. Ułożyć kaczkę na talerzach (pokrojoną w plastry lub w całości) i polać sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis