Amaretti

    Amaretti

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 72 osoby

    To klasyczne włoskie migdałowe makaroniki. Zaraz po upieczeniu są chrupiące na zewnątrz i ciągniste w środku. Kiedy trochę poleżą, stają się całe chrupiące. Smakowite z każdym deserem owocowym.

    Składniki
    ilość sztuk: 12 

    • 325 g (3 szkl.) migdałów blanszowanych w słupkach
    • 300 g (1 i 1/2 szkl.) cukru
    • 3 białka
    • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
    2. W robocie kuchennym zmielić drobno migdały. Dodać cukier i nadal mleć przez 15 sekund. Na koniec dodać białka i aromat migdałowy i kontynuować miksowanie, aż wokół ostrza powstanie gładkie ciasto.
    3. Łyżeczką nakładać dobrze zaokrąglone kupki ciasta na blachę do pieczenia. Odległość między ciastkami powinna wynosić co najmniej 4 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 do 30 minut. Ciastka powinny być złote. Pozostawić do ostygnięcia na blasze. Przechowywać w suchym miejscu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis