Kaczka w pomarańczach

    Kaczka w pomarańczach

    3polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 29 osób

    To danie to cudowne połączenie smaków smaki kaczki i pomarańczy. Kacze udka są duszone w pomarańczowym sosie do czasu, aż będą mogły rozpuszczać się w ustach. Podawać z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 średnia cebula
    • skórka z 1 pomarańczy pokrojona w cienkie paseczki
    • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    • 100 ml wody
    • sok z 2 pomarańczy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 6 kaczych udek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W dużym garnku, na średnim ogniu, rozgrzać 1 łyżkę oliwy.
    2. Oprószyć udka solą i pieprzem i podsmażyć z każdej strony. Odstawić.
    3. W tym samym garnku podsmażyć cebulę na 1 łyżce oliwy, tak aby zmiękła. Dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
    4. Włożyć kaczkę z powrotem do garnka. Dodać sok pomarańczowy i wodę; wymieszać. Przykryć garnek i dusić przez 40 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie.
    5. Zdjąć pokrywkę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 10 minut, aby sos zgęstniał. Przelać sos do miseczki i dodać skórkę pomarańczową.
    6. Kaczkę ułożyć na półmisku, polać odrobiną sosu i udekorować skórką pomarańczową. Podawać na gorąco z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis