Faszerowane jajka - kurczaczki

    Faszerowane jajka - kurczaczki

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dzieci będą zachwycone tymi jajkami! Łatwo się je przygotowuje, więc mogą pomagać w kuchni. Doskonałe na Wielkanoc, ale można je też przyrządzić na inne okazje.

    Składniki
    ilość sztuk: 10 devilled eggs

    • 1/4 czerwonej papryki
    • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
    • 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
    • 10 jajek
    • 100 ml majonezu
    • 3 nadziewane oliwki
    • 45 g startego żółtego sera
    • 1 szczypta papryki w proszku
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Jajka gotować przez 10 minut. Ostudzić pod bieżącą, zimną wodą i obrać.
    2. Odkroić cienki kawałek spodu jajka, aby mogło stać. Na wysokości około 2/3 jajka przekroić je na pół, najlepiej w kształt zygzaka, aby przypominały pękniętą skorupkę.
    3. Ostrożnie wyjąć żółtka. Przełożyć żółtka do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać majonez, starty ser, cebulę, paprykę, musztardę i pieprz. Dobrze wymieszać.
    4. Nafaszerować jajka tą mieszaniną i przykryć odkrojonymi wcześniej "czapeczkami". Farszu musi być na tyle dużo, żeby wyglądało, jakby w jajku był żółty kurczaczek, który wychodzi ze skorupki.
    5. Oliwki pokroić na 20 małych plasterków - na oczy. Z papryki wyciąć 10 małych trójkątów - na dzióbki. Oczy i dzióbki delikatnie wetknąć w farsz. Podawać schłodzone.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis