Diabelnie pyszne czekoladowe babeczki

    Diabelnie pyszne czekoladowe babeczki

    9polubień
    25min.


    Zrobione przez 24 osoby

    Te babeczki są niesamowicie czekoladowe, a dodatkowo są udekorowane bitą śmietaną i startą czekoladą! Bita śmietana jest tu miłą odmianą, bo te babeczki są tak bogate w smaku, że zwykła polewa była by już zbyt słodka.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 80 g gorzkiego kakao
    • 180 ml gorącej wody
    • 300 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 115 ml mleka
    • 115 ml śmietany 18%
    • 250 g masła
    • 250 g cukru
    • 4 jajka
    • bita śmietana do dekoracji
    • starta czekolada do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami.
    2. Przygotować 4 miski. W pierwszej wymieszać kakao z gorącą wodą.
    3. W drugiej wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
    4. W trzeciej wymieszać mleko ze śmietaną.
    5. Do czwartej miski włożyć masło i cukier, i wstawić na 30 sekund do mikrofalówki, aż się stopi. Wymieszać, a następnie dodawać jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Wmieszać mleko ze śmietaną, a następnie połowę kakao i połowę mąki. Dobrze wymieszać. Dodać resztę kakao, wymieszać i dodać resztę mąki. Znów dobrze wymieszać.
    6. Napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości i piec przez 15 minut w 180 C (mój piekarnik bardzo mocno się nagrzewa, więc może w Waszym przypadku będzie trzeba je piec kilka minut dłużej).
    7. Upieczone babeczki udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Smacznego!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis