Croque monsieur w wersji deluxe

    Croque monsieur w wersji deluxe

    4polubienia
    20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Kiedy tylko mam jakieś resztki beszamelu po pieczeniu lasagne albo zapiekanki z kalafiorem - zawsze robię sobie te tosty. To pożywny lunch, zwłaszcza jeśli towarzyszy im zielona sałata. Przepis na 2 porcje.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4 kromki bułki paryskiej
    • 2 plasterki gotowanej szynki
    • 10 cienkich plasterków sera comté lub gruyere
    • 4 łyżki beszamelu
    • 75 g startego żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Kromki chleba posmarować masłem. Szynkę złożyć tak, aby nie wystawał za krawędź kromki i ułożyć każdy plaster na 2 kromkach. Na szynce ułożyć 5 plastrów sera. Przykryć drugą kromką.
    3. W misce wymieszać beszamel ze startym serem. Posmarować tym kromki po wierzchu. Przełożyć je na blachę i piec na środkowej półce piekarnika przez 10 minut, aż się przyrumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis