Pyszne faszerowane pomidory

    Pyszne faszerowane pomidory

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Uwielbiam faszerowane pomidory, a dzięki temu przepisowi dodatkowo zużywam resztki z niedzielnego obiadu, czyli z pieczeni! Podawać z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2-3 łyżki bułki tartej
    • pieczeń pokrojona w kostkę
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka świeżo posiekanej natki pietruszki
    • 1 duży pomidor na osobę
    • 2 jajka, roztrzepane
    • oliwa z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Odciąć górne części pomidorów i odłożyć je na później. Łyżeczką wybrać nasiona i miąższ. Ułożyć pomidory w naczyniu żaroodpornym.
    2. Wymieszać mięso z czosnkiem i pietruszką; dodać 2 łyżki bułki tartej, roztrzepane jajka i miąższ z pomidorów.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    4. Farsz formować w kulki i nakładać do pomidorów. Całość przykryć odciętymi wcześniej "kapeluszami".
    5. Posypać pozostałą bułką tartą i skropić oliwą. Piec przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis