Faworki Stelli

    Faworki Stelli

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Faworki z tego przepisu można przygotować razem z dziećmi. Zawierają proszek do pieczenia, masło i creme fraiche. Podawać posypane cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g masła, stopionego
    • 200 ml crème fraîche
    • 3 łyżki cukru
    • 4 jajka
    • 1 łyżeczka rumu
    • 1 szczypta soli
    • mąka - ile będzie trzeba
    • olej do głębokiego smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. W dużej misce lub w robocie kuchennym zmiksować wszystkie składniki oprócz mąki. Ciasto ma być gładkie. Nadal miksując, stopniowo dodawać mąkę, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski i uformuje kulę. Przykryć i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
    2. Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości ok. 5 mm. Pokroić w różne kształty, ale każdy kawałek ponacinać jeszcze w 1 lub 2 miejscach - dzięki temu faworki będą lżejsze.
    3. Olej rozgrzać we frytownicy lub w dużym rondlu na dużym ogniu. Wrzucać faworki partiami i smażyć, aż będą złociste. Osuszyć na papierowych ręcznikach. Posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis