Ciasteczka z groszkami czekoladowymi

  • 1komentarz
  • 7polubień
  • 30min.

Te ciasteczka z ciemną czekoladą są pyszne i łatwe. Najlepiej użyć właśnie groszków, ale zwykła, posiekana czekolada też jest dobra.

kikine2008

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 110 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru białego
  • 110 g brązowego cukru demarara
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • 1 szczypta soli
  • 185 g mąki pszennej
  • 175 g ciemnej czekolady, posiekanej

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
  2. Masło zmiksować na gładką masę z cukrem białym i brązowym. Dodać jajko i wanilię.
  3. Sodę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do masy maślanej, a następnie dodać sól, mąkę i czekoladę. Wymieszać.
  4. Ciasto nakładać łyżką na niewysmarowaną dużą blachę do pieczenia.
  5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.

Ekstrakt waniliowy

Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

olach16
autor:
8

Ciasteczka pyszne! idealne do kawy czy herbaty. Polecam - 04 lut 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie