Ciasteczka z groszkami czekoladowymi

    (14)
    30 min

    Te ciasteczka z ciemną czekoladą są pyszne i łatwe. Najlepiej użyć właśnie groszków, ale zwykła, posiekana czekolada też jest dobra.


    Zrobione przez 12 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 110 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g cukru białego
    • 110 g brązowego cukru demarara
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżeczka gorącej wody
    • 1 szczypta soli
    • 185 g mąki pszennej
    • 175 g ciemnej czekolady, posiekanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Masło zmiksować na gładką masę z cukrem białym i brązowym. Dodać jajko i wanilię.
    3. Sodę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do masy maślanej, a następnie dodać sól, mąkę i czekoladę. Wymieszać.
    4. Ciasto nakładać łyżką na niewysmarowaną dużą blachę do pieczenia.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (14)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    9

    Ciasteczka pyszne! idealne do kawy czy herbaty. Polecam  -  04 lut 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)