Ziemniaczano-marchewkowa zupa z curry

    Ziemniaczano-marchewkowa zupa z curry

    3polubienia
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smak tej wegetariańskiej zupy znacząco poprawia dodatek curry. Podawać ze świeżym chlebem w chłodne, zimowe dni.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku
    • 1 cebula, drobno posiekana
    • 1 ziemniak, obrany i posiekany
    • 1 łyżka creme fraiche
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki (do dekoracji)
    • 1 łyżeczka curry
    • 2 litry bulionu warzywnego
    • 5 marchewek, obranych i pokrojonych w grube plastry
    • 1 łyżka masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. w rondlu smażyć cebulę na maśle przez 5 minut na małym ogniu.
    2. Dodać marchew i ziemniaki i smażyć jeszcze przez 7 minut. Dodać bulion
    3. Dodać pęczek przypraw i curry, gotować na małym ogniu przez 10 minut.
    4. Wyjąć pęczek przypraw i zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera.
    5. Wmieszać creme fraiche i udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis