Afrykańska zupa ze słodkich ziemniaków z orzeszkami ziemnymi

    Afrykańska zupa ze słodkich ziemniaków z orzeszkami ziemnymi

    17polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 209 osób

    Pyszna zupa, łącząca smak słodkich ziemniaków, orzeszków ziemnych i pomidorów. Polecam!

    Składniki
    ilość sztuk: 6 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 2 łyżeczki mielonego świeżego imbiru
    • 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
    • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 1 szczypta mielonych goździków
    • 3 średnie pomidory, drobno pokrojone
    • 700 g słodkich ziemniaków, obranych i drobno pokrojonych
    • 1 marchew, obrana i drobno pokrojona
    • 1 l wody
    • 1 łyżeczka soli
    • 35 g posiekanych, niesolonych prażonych orzeszków ziemnych
    • 1 szczypta pieprzu cayenne
    • 2 łyżki kremowego masła orzechowego
    • 1 pęczek posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzać olej. Podsmażać cebulę przez 10 minut, aż będzie lekko rumiana. Dodać czosnek, imbir, kumin, kolendrę, cynamon i goździki. Wmieszać pomidory, słodkie ziemniaki i marchew, i gotować jeszcze przez 5 minut, stale mieszając.
    2. Do rondla wlać wodę , doprawić całość solą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
    3. Zdjąć zupę z ognia. W robocie kuchennym lub z blenderze zmiksować zupę z orzeszkami ziemnymi na niemalże gładką masę. Doprawić pieprzem cayenne. Wlać z powrotem do rondla. Mieszając trzepaczką dodać masło orzechowe, a następnie dobrze podgrzać całość. Podawać na ciepło, dekorując listkiem świeżej kolendry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    Bardzo specyficzny smak, trudno mi do czegoś porównać. Polecam - 08 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis