Imbir kandyzowany

    1 dzień 45 min

    Przygotowanie tego imbiru jest nieco czasochłonne, ale jest przepyszny. Używam go później do lodów imbirowych. Doskonale nadaje się też do dekoracji świątecznych ciast. Syropu imbirowego używam z kolei do puddingów, albo do sosów.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Składniki
    ilość sztuk: 50 g crystallised ginger

    • 50 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki grubości 3 mm
    • 100 g cukru na syrop
    • 50 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień45min. 

    1. Zagotować pełen rondel wody. Dodać plasterki imbiru i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez dwie minuty.
    2. W międzyczasie do dużej miski włożyć kostki lodu i dodać imbir. Znów przełożyć imbir do wrzątku. Powtórzyć cały proces jeszcze 4 razy.
    3. Po czwartym razie zacząć przygotowywać syrop: w rondelku, na małym ogniu wymieszać 100 g cukru ze 100 ml wody.
    4. Gdy cukier się rozpuści dodać imbir i gotować przez 15 minut. Przełożyć imbir na metalową kratkę, aby przestygł, i pozostawić na co najmniej 24 godziny, aby wysechł.
    5. Następnego dnia obtoczyć imbir w cukrze. Gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie

    Podobne kategorie