Imbir kandyzowany

    Imbir kandyzowany

    Zapisz do ulubionych
    1dzień45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przygotowanie tego imbiru jest nieco czasochłonne, ale jest przepyszny. Używam go później do lodów imbirowych. Doskonale nadaje się też do dekoracji świątecznych ciast. Syropu imbirowego używam z kolei do puddingów, albo do sosów.

    Składniki
    ilość sztuk: 50 g crystallised ginger

    • 50 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki grubości 3 mm
    • 100 g cukru na syrop
    • 50 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +1dzień odstawienie  ›  Gotowe w: 1dzień45min. 

    1. Zagotować pełen rondel wody. Dodać plasterki imbiru i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować przez dwie minuty.
    2. W międzyczasie do dużej miski włożyć kostki lodu i dodać imbir. Znów przełożyć imbir do wrzątku. Powtórzyć cały proces jeszcze 4 razy.
    3. Po czwartym razie zacząć przygotowywać syrop: w rondelku, na małym ogniu wymieszać 100 g cukru ze 100 ml wody.
    4. Gdy cukier się rozpuści dodać imbir i gotować przez 15 minut. Przełożyć imbir na metalową kratkę, aby przestygł, i pozostawić na co najmniej 24 godziny, aby wysechł.
    5. Następnego dnia obtoczyć imbir w cukrze. Gotowe!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie