Croque monsieur z brioszki

    Croque monsieur z brioszki

    Zapisz do ulubionych
    17min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Croque monsieur to francuska wersja stostowanej kanapki z serem i szynką, a w tej wersji zamiast chleba używam słodkiej bułki - brioszki. Pyszna na kolację lub na sobotnie śniadanie. Najlepiej użyć do niej dobrej szynki i sera gruyere lub ementalera.

    Składniki
    ilość sztuk: 4 Croque Monsieur

    • 8 kromek brioszki
    • 4 plasterki szynki
    • musztarda dijońska do smaku
    • 8 plasterków sera gruyere
    • masło

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Kromki brioszki posmarować z obydwu stron masłem.
    2. Na każdej kromce ułożyć po plasterku sera, po plasterku szynki i znów po plasterku sera. Posmarować musztardą. Przykryć drugą kromką.
    3. Ułożyć na wierzchu po kawałeczku masła i włożyć kanapki do naczynia żaroodpornego. Piec przez 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
    4. Na koniec włączyć funkcję grillowania i podpiekać tosty od góry przez kilka minut. Gdy się lekko przypieką - wyjąć z piekarnika.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis