Pieczony kurczak z chrupiącą skórką

  • 1komentarz
  • 1polubienie
  • 1godz.35min.

Na specjalne okazje przygotowuję dla swojej rodziny tego kurczaka. Jeśli uda mi się dostać - jet to kapłon, a jeśli nie - duży kurczak z hodowli organicznej jest równie dobry i łatwiej go kupić. Podawać z zielonymi warzywami i pieczonymi ziemniakami lub z frytkami. Najlepiej użyć specjalnej brytfanki z rusztem.

mimichette

Składniki

ilość porcji: 8 

  • 3 kg kapłon lub kurczak z hodowli organicznej
  • 50 g miękkiego masła

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
  2. Natrzeć kurczaka masłem i ułożyć na ruszcie w brytfance. Aby skórka była chrupiąca - wyjmować kurczaka z piekarnika co 30 minut i polewać wytopionymi sokami. Piec, aż soki będą klarowne - około 1,5 godziny.

Wszystko o kurczaku

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

nikola12a
autor:
2

szkoda słów było pyszne nie ma co zmieniać - 25 kwi 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie