Pieczony kurczak z chrupiącą skórką

    Pieczony kurczak z chrupiącą skórką

    6polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Na specjalne okazje przygotowuję dla swojej rodziny tego kurczaka. Jeśli uda mi się dostać - jet to kapłon, a jeśli nie - duży kurczak z hodowli organicznej jest równie dobry i łatwiej go kupić. Podawać z zielonymi warzywami i pieczonymi ziemniakami lub z frytkami. Najlepiej użyć specjalnej brytfanki z rusztem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 kg kapłon lub kurczak z hodowli organicznej
    • 50 g miękkiego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 C.
    2. Natrzeć kurczaka masłem i ułożyć na ruszcie w brytfance. Aby skórka była chrupiąca - wyjmować kurczaka z piekarnika co 30 minut i polewać wytopionymi sokami. Piec, aż soki będą klarowne - około 1,5 godziny.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    3

    szkoda słów było pyszne nie ma co zmieniać - 25 kwi 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis