Ciasto na naleśniki z mąką gryczaną

    Ciasto na naleśniki z mąką gryczaną

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 7 osób

    Jestem Francuzem i zainwestowałem w naleśnikarkę dobrej firmy (widoczną na zdjęciu), bo często sobie smażę naleśniki. Zwykła patelnia do naleśników też się sprawdzi. Koniecznie trzeba pozwolić ciastu odstać przez kilka godzin przed smażeniem.

    Składniki
    ilość sztuk: 8 

    • 500 g mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki gryczanej
    • 1 łyżeczka soli
    • 150 g cukru
    • 3 jajka
    • 1 litr mleka
    • 100 g masła, stopionego
    • 3 łyżki ciemnego rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Zrobić zagłębienie i wbić do niego jajka. Wlać 200 ml mleka i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Dodać jeszcze 150 ml mleka i wymieszać na gładkie ciasto.
    2. Dodać stopione masło, wymieszać.
    3. Dodać pozostałe mleko i rum.
    4. Odstawić na 3-4 godziny, a następnie smażyć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis