Ciasto na naleśniki z mąką gryczaną

    (5)

    Jestem Francuzem i zainwestowałem w naleśnikarkę dobrej firmy (widoczną na zdjęciu), bo często sobie smażę naleśniki. Zwykła patelnia do naleśników też się sprawdzi. Koniecznie trzeba pozwolić ciastu odstać przez kilka godzin przed smażeniem.


    Zrobione przez 7 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 8 

    • 500 g mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki gryczanej
    • 1 łyżeczka soli
    • 150 g cukru
    • 3 jajka
    • 1 litr mleka
    • 100 g masła, stopionego
    • 3 łyżki ciemnego rumu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Zrobić zagłębienie i wbić do niego jajka. Wlać 200 ml mleka i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Dodać jeszcze 150 ml mleka i wymieszać na gładkie ciasto.
    2. Dodać stopione masło, wymieszać.
    3. Dodać pozostałe mleko i rum.
    4. Odstawić na 3-4 godziny, a następnie smażyć.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis