Crème patissiere

    Crème patissiere

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 7 osób

    Oto świetny przepis na waniliowy krem, którego można użyć do tart owocowych, lub do eklerków i profiteroli.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 ml pełnotłustego mleka
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 75 g cukru
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 50 g masła
    • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Do 1/3 zimnego mleka wmieszać mąkę kukurydzianą. W małym rondelku wymieszać pozostałe mleko z cukrem i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić.
    2. Całe jajko i żółtka dodać do zimnego mleka z mąką i wymieszać. Stale mieszając, stopniowo dodawać gorące mleko. Przelać całość z powrotem do małego rondelka.
    3. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać masło i wanilię i wymieszać na gładki krem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis