Aebleskiver

    Aebleskiver

    5polubień
    30min.


    Zrobione przez 115 osób

    Aebleskiver - duński deser przypominający pączki, ale słodszy i smaczniejszy. Tradycyjnie podawany z gloggiem (grzanym winem z korzennymi przyprawami) w czasie Adwentu. Smażone na żeliwnej patelni, która przypomina patelnię do jajek sadzonych. Podawać na gorąco, z syropem, dżemem lub cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość sztuk: 30 

    • 2 białka
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki roztopionego masła
    • 475 ml (2 szkl.) maślanki
    • 235 ml (1 szkl.) oleju roślinnego do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W czystej szklanej lub metalowej misce ubić mikserem białka na sztywną pianę. Odstawić.
    2. Wymieszać na gładką masę: mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę oczyszczoną, cukier, żółtka, roztopione masło i maślankę. Na koniec delikatnie dodać białka.
    3. Wlać po 1 łyżce oleju roślinnego na dno każdego zagłębienia w patelni do aebleskiver i dobrze rozgrzać. Wlać około 2 łyżki ciasta do każdego zagłębienia. Jak tylko na brzegach zaczną powstawać bąbelki, należy je szybko odwrócić (duńscy kucharze używają długich drutów do robótek ręcznych, ale widelec też może być). Nadal gotować, obracając kulki aby się nie przypaliły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis