Serduszka z crème brulée

    Serduszka z crème brulée

    Zapisz do ulubionych
    4godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest znalezienie kokilek w kształcie serca. To tak pyszny deser, że będziesz go na pewno robić częściej, niż tylko na Walentynki!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 250 ml mleka
    • 250 ml śmietany tortowej lub creme fraiche
    • 100 g cukru
    • 1 lub 2 laski wanilii
    • 5 żółtek
    • 2 łyżki ciemnobrązowego cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 4godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 C.
    2. W rondelku wymieszać mleko ze śmietaną i połową cukru. Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół i za pomocą końcówki łyżeczki wydrapać nasiona. Dodać je do mleka. Mieszając, gotować na małym ogniu. Gdy mleko zacznie wrzeć - zdjąć z ognia. Ostudzić.
    3. W misce zmiksować żółtka z pozostałym cukrem, aby powstała jasna i puszysta masa. Wlać do mleka i wymieszać.
    4. Przelać masę do kokilek w kształcie serc i ustawić na blasze do pieczenia. Piec przez 1 godzinę, ale nie pozwolić aby się zagotowało. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, a następnie wstawić na 3-4 godziny do lodówki.
    5. Tuż przed podaniem posypać brązowym cukrem i wstawić pod grill w piekarniku na 1-2 minuty, aby cukier się przypiekł.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis