Tiramisu truskawkowe

    Tiramisu truskawkowe

    25polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 32 osoby

    Truskawkowa wersja klasycznego włoskiego deseru. Nie zawiera kawy, a podłużne biszkopty są przekładane mascarpone i truskawkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 jajka
    • 80 g cukru pudru
    • 350 g serka mascarpone
    • 250 ml wody
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 16 podłużnych biszkoptów (kocie języczki)
    • 250 g świeżych truskawek
    • wiórki czekoladowe
    • świeże truskawki (do dekoracji)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Rozbić jajka: żółtka wbić do jednej miski, a białka do drugiej.
    2. Żółtka zmiksować z 80 g cukru pudru na jasną i puszystą masę. Wmieszać serek mascarpone.
    3. Białka ubić na sztywno, a następnie dodać mascarpone i wymieszać łyżką.
    4. W osobnej misce wymieszać 250 ml wody z 1 łyżką cukru pudru. Szybko zamaczać biszkopty w słodkiej wodzie.
    5. W dużej szklanej misce ułożyć warstwę z nasączonych biszkoptów, na to ułożyć warstwę truskawek, a na to warstwę serka mascarpone. Powtórzyć warstwy.
    6. Posypać wiórkami czekoladowymi i udekorować truskawkami. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki, albo do czasu, aż masa stężeje.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    DomiM
    autor:
    6

    PYCHOTA! Idealny przepis na romantyczną przekąskę dla dwoje - 14 cze 2013

    autor:
    4

    pycha. zrobiłam dla swojej dziewczyny i była zachwycona! - 09 cze 2015

    lodzia
    autor:
    1

    super teramisu truskawkowe udało mi się dziś zrobiłam swojemu mężowi - 14 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis