Kremowy deser pomarańczowy

    Kremowy deser pomarańczowy

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 7 osób

    To bardzo prosty i szybki deser. Sok pomarańczowy podgrzewa się z mąką kukurydzianą i z masłem, a następnie chłodzi. Jest dość podobny do budyniu, kremowy, gęsty i pyszny. Aby smak był jeszcze bardziej pomarańczowy można dodać startą skórkę z pomarańczy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • sok z 2-3 pomarańczy
    • 5 łyżek mąki kukurydzianej
    • 60 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. W rondelku stopić masło.
    2. Dodać mąkę kukurydzianą i wymieszać drewnianą łyżką.
    3. Gotować na średnim ogniu i stopniowo dodawać sok pomarańczowy.
    4. Mieszając gotować aż zgęstnieje.
    5. Przelać do miski lub do kokilek i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis