Kremowy coq au vin

    Kremowy coq au vin

    (0)
    1polubienie
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten przepis na coq au vin jest nieco inny, niż tradycyjne. Zawiera creme fraiche i białe wino, ale rezultat jest wspaniały. Sos jest gęsty i kremowy, a mięso kurczaka jest bardzo delikatne. Podawać z frytkami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki masła
    • 1 kurczak z wolnego wybiegu, pokrojony na części
    • 7 szalotek, drobno posiekanych
    • 20 cebulek perłowych, obranych
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mąki
    • 1 butelka białego wina
    • 250 g pieczarek, drobno posiekanych
    • 400 ml creme fraiche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W patelni na dużym ogniu rozgrzać łyżkę masła i zrumienić na nim kurczaka. Zdjąć z ognia.
    2. W brytfance lub rondlu o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu pozostałe masło i podsmażyć szalotki, cebulkę i czosnek. Dodać kurczaka, bukiet przypraw, sól, pieprz i mąkę.
    3. Dodać białe wino i pieczarki, i dusić na małym ogniu przez 90 minut.
    4. Wyjąć bukiet ziół, dodać creme fraiche i doprowadzić do wrzenia. Podawać na gorąco.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis