Kremowy coq au vin

    Kremowy coq au vin

    1polubienie
    2godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ten przepis na coq au vin jest nieco inny, niż tradycyjne. Zawiera creme fraiche i białe wino, ale rezultat jest wspaniały. Sos jest gęsty i kremowy, a mięso kurczaka jest bardzo delikatne. Podawać z frytkami.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki masła
    • 1 kurczak z wolnego wybiegu, pokrojony na części
    • 7 szalotek, drobno posiekanych
    • 20 cebulek perłowych, obranych
    • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mąki
    • 1 butelka białego wina
    • 250 g pieczarek, drobno posiekanych
    • 400 ml creme fraiche

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W patelni na dużym ogniu rozgrzać łyżkę masła i zrumienić na nim kurczaka. Zdjąć z ognia.
    2. W brytfance lub rondlu o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu pozostałe masło i podsmażyć szalotki, cebulkę i czosnek. Dodać kurczaka, bukiet przypraw, sól, pieprz i mąkę.
    3. Dodać białe wino i pieczarki, i dusić na małym ogniu przez 90 minut.
    4. Wyjąć bukiet ziół, dodać creme fraiche i doprowadzić do wrzenia. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis