Sos żurawinowy z miodem

    Sos żurawinowy z miodem

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 8 osób

    To fantastyczny sos, który świetnie pasuje do pieczonego kurczaka lub indyka. Dobrze też komponuje się z dziczyzną. Można go też przyrządzić ze świeżych jagód.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 2 goździki
    • 285 g miodu (lub do smaku)
    • 300 g cukru
    • 300 g ciemnobrązowego cukru
    • 300 ml wody
    • 700 g świeżej żurawiny
    • 1 szczypta mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Wszystkie składniki wymieszać w rondelku. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu przez 1 godzinę, aż sos zgęstnieje. Wyjąć goździki i podawać na ciepło, z drobiem lub dziczyzną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis