Absolutnie doskonała zupa ziemniaczana

    (2148)
    40 min

    Gotowałam ją dla wielu osób, które nadały jej tę nazwę. Zajmuje trochę czasu, ale jest tego warta. Uwaga: ci, którzy nie chcą używać boczku, mogą go zastąpić 1/4 szklanki stopionego masła. (Zwykle podaję tę zupę na specjalne okazje i nie polecam osobom liczącym kalorie.)


    Zrobione przez 1630 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 8 

    • 500 g boczku, drobno pokrojonego
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ząbki wyciśniętego czosnku
    • 8 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 950 ml bulionu drobiowego, lub tyle by przykryć ziemniaki
    • 3 łyżki masła
    • 30 g mąki pszennej
    • 235 ml śmietany tortowej
    • 1 łyżeczka suszonego estragonu
    • 3 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W żeliwnym garnku, na średnim ogniu podsmażyć boczek. Zdjąć boczek z patelni i odłożyć. Odsączyć prawie cały wytopiony tłuszcz, pozostawiając tylko 1/4 szklanki.
    2. Na pozostałym w rondlu tłuszczu podsmażyć seler i cebulę, aż cebula zacznie się stawać przezroczysta. Dodać czosnek i kontynuować podsmażanie przez 1 do 2 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszać, by się dobrze pokryły tłuszczem. Podsmażać 3 do 4 minut. Włożyć boczek z powrotem do garnka i dodać tyle bulionu, by przykryły ziemniaki. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
    3. W drugim rondlu, na średnim ogniu stopić masło. Mieszając dodać mąkę. Gotować, stale mieszając, przez 1 do 2 minut. Mieszając, dodać śmietanę, estragon i kolendrę. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie gotować, stale mieszając, aż zgęstnieje. Dodać mieszaninę ze śmietaną do ziemniaków. Zmiksować 1/2 zupy, wlać z powrotem do garnka. Doprawić do smaku.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2148)

    Komentarze po polsku (3)

    Justi
    autor:
    6

    Fajny przepis. Nie dodałam estragonu tylko trochę majeranku. Do tego dwie marchewki starte i wyszło pycha!  -  08 kwi 2013

    Amieszka
    autor:
    2

    Pyszna, szkoda że taka tłuściutka, bo inaczej jadłabym ją codziennie  -  19 kwi 2015

    autor:
    0

    Zgadzam się, zupa ziemniaczana absolutnie doskonała  -  31 mar 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)