Absolutnie doskonała zupa ziemniaczana

    Absolutnie doskonała zupa ziemniaczana

    22polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1615 osób

    Gotowałam ją dla wielu osób, które nadały jej tę nazwę. Zajmuje trochę czasu, ale jest tego warta. Uwaga: ci, którzy nie chcą używać boczku, mogą go zastąpić 1/4 szklanki stopionego masła. (Zwykle podaję tę zupę na specjalne okazje i nie polecam osobom liczącym kalorie.)

    Składniki
    ilość sztuk: 8 

    • 500 g boczku, drobno pokrojonego
    • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ząbki wyciśniętego czosnku
    • 8 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 950 ml bulionu drobiowego, lub tyle by przykryć ziemniaki
    • 3 łyżki masła
    • 30 g mąki pszennej
    • 235 ml śmietany tortowej
    • 1 łyżeczka suszonego estragonu
    • 3 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W żeliwnym garnku, na średnim ogniu podsmażyć boczek. Zdjąć boczek z patelni i odłożyć. Odsączyć prawie cały wytopiony tłuszcz, pozostawiając tylko 1/4 szklanki.
    2. Na pozostałym w rondlu tłuszczu podsmażyć seler i cebulę, aż cebula zacznie się stawać przezroczysta. Dodać czosnek i kontynuować podsmażanie przez 1 do 2 minut. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wymieszać, by się dobrze pokryły tłuszczem. Podsmażać 3 do 4 minut. Włożyć boczek z powrotem do garnka i dodać tyle bulionu, by przykryły ziemniaki. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną.
    3. W drugim rondlu, na średnim ogniu stopić masło. Mieszając dodać mąkę. Gotować, stale mieszając, przez 1 do 2 minut. Mieszając, dodać śmietanę, estragon i kolendrę. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, a następnie gotować, stale mieszając, aż zgęstnieje. Dodać mieszaninę ze śmietaną do ziemniaków. Zmiksować 1/2 zupy, wlać z powrotem do garnka. Doprawić do smaku.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Justi
    autor:
    6

    Fajny przepis. Nie dodałam estragonu tylko trochę majeranku. Do tego dwie marchewki starte i wyszło pycha! - 08 kwi 2013

    Amieszka
    autor:
    2

    Pyszna, szkoda że taka tłuściutka, bo inaczej jadłabym ją codziennie - 19 kwi 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis