Pasztet jajeczny z cukinią

    Pasztet jajeczny z cukinią

    12polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 11 osób

    Ten pasztet jest podobny do fritatty, ale piecze się go w keksówce. Oprócz jajek pięknie prezentują się w nim podsmażona cukinia oraz żółta i czerwona papryka. Kroić na grube plastry i podawać z sałatką.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 ząbka czosnku, zgniecionego
    • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
    • 1/2 żółtej (lub pomarańczowej) papryki pokrojonej w kostkę
    • 1 kg cukinii, pokrojonej w plasterki
    • 1 łyżka masła
    • 200 ml creme fraiche
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 6 jajek
    • listki bazylii do dekoracji
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 210 C. Lekko wysmarować masłem keksówkę.
    2. W dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej czosnek. Wmieszać cukinię i smażyć, aż zmięknie. Zdjąć z patelni, dobrze odcedzić z nadmiaru tłuszczu i odstawić.
    3. Paprykę włożyć od małej miseczki i podgrzewać w mikrofalówce przez 2 minuty. Odcedzić i odstawić.
    4. W czystej misce zmiksować jajka z solą, pieprzem i creme fraiche. Dodać cukinię i paprykę.
    5. Przelać mieszaninę do przygotowanej foremki i piec w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut, aż pasztet będzie złocisty i dość sztywny.
    6. Studzić przez kilka minut a następnie wyjąć z foremki i pokroić w plastry. Udekorować listkami bazylii.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis