Cannelloni z cukinii

    Cannelloni z cukinii

    23polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 17 osób

    W tym daniu nie ma makaronu - to cukinia jest nadziewana tak, jak makaron cannelloni! To ciekawy i inny sposób podania cukinii. Doskonałe z ryżem lub kuskus.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 cukinie
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 300 g mielonej wołowiny
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
    • 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów przeciśniętych przez sito
    • 30 g startego sera gruyere

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Cukinie umyć i odkroić końcówki. Przekroić w poprzek na pół i wydłubać miąższ, aby pozostały puste rurki. Miąższ posiekać na małe kawałeczki i odstawić na później.
    2. W dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę przez około 5 minut, aby zmiękła.
    3. Dodać mielone mięso, sól i pieprz, miąższ cukinii, kurkumę, cynamon i kolendrę. Wlać passatę i dodać garść startego sera. Dobrze wymieszać.
    4. Nadziewać cukinię farszem.
    5. Piec przez 30 minut, aż cukinia będzie miękka. Podawać na gorąco.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    Rewelacja, wszystko idealnie do siebie pasuje i smakuje Gruyera nie miałem gdzie kupić więc zastąpiłem innym serem długodojrzewającym. - 19 gru 2013

    HalinaPawlicka
    1

    Ja też dodałam ser jaki miałam w domu (gouda)ale danie rewelacyjne .Zamiast wołowiny u mnie był indyk(udziec).Polecam. - 17 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis