Quiche z cukinią i kozim serem

    Quiche z cukinią i kozim serem

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To dość prosta, ale bardzo smaczna quiche. Używa się do niej 2 rodzajów sera: szwajcarskiego gruyere i sera koziego, dzięki czemu ma bogaty smak.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie (375 g) kruchego ciasta
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 5 zielonych cebulek, pokrojonych w plasterki
    • 3 lub 4 średnie cukinie, pokrojone w plasterki
    • 3 jajka
    • 100 ml śmietany 18%
    • 200 g sera koziego, pokruszonego
    • 100 g sera gruyere, startego
    • sól do smaku
    • 1 łyżka drobno posiekanej mięty
    • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    • pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Formę do tarty wyłożyć kruchym ciastem. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i odkroić nadmiar ciasta. Odstawić.
    2. Do patelni wlać 1 łyżkę oliwy i podsmażać cebulkę wraz z cukinią przez 5 minut. Nie smażyć za długo, bo i tak upieką się w quiche. Porozkładać równomiernie na przygotowanym cieście.
    3. Jajka wbić do miski. Dodać śmietanę i wymieszać widelcem. Dodać świeży ser kozi i starty gruyere i dobrze wymieszać. Dodać miętę, paprykę i oprószyć solą i pieprzem. Wlać na cukinię.
    4. Piec przez 20 minut, aż masa się zetnie. Lekko ostudzić, a następnie kroić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis