Zupa z cukinii z kolendrą

    (1)

    Niezwykle kremowa i smakowita zupa. Bardzo łatwo się ją gotuje i nie zawiera dużo tłuszczu! Oprócz cukinii i kolendry są w niej też ziemniaki. Można podawać z chlebem.


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1/2 szalotki
    • 1 kg cukinii, umytej i pokrojonej na kawałki
    • 1 łyżka serka śmietankowego lub creme fraiche
    • 1 duży ziemniak lub 2 małe, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 ząbki czosnku
    • 25 g posiekanej świeżej kolendry
    • sól i pieprz do smaku
    • woda

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wszystkie składniki (oprócz serka śmietankowego) włożyć do dużego garnka i zalać wodą, aby je przykryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż zmiękną (w parowarze gotować 20 minut od chwili kiedy zacznie gwizdać).
    2. Zmiksować zupę za pomocą ręcznego blendera. Dodać serek śmietankowy lub creme fraiche, i wymieszać. Podawać bardzo gorącą ze świeżym chlebem lub z grzankami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis