Coq au vin z porto i smardzami

    Coq au vin z porto i smardzami

    Zapisz do ulubionych
    1dzień2godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To nieco inna wersja tradycyjnego coq au vin - czyli kurczaka duszonego w winie, bo dodaje się jeszcze całkiem sporo porto. Na pewno spodoba się Wam głębia smaku, która powstaje dzięki porto. Podawać z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kurczak (2 kg) pokrojony na kawałki
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 1 bouquet garni (bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku)
    • sól i pieprz do smaku
    • 750 ml czerwonego wina
    • 2 łyżki oleju
    • 600 ml porto
    • 2 łyżki mąki
    • 200 g boczku pokrojonego w cienkie plasterki
    • 200 g pieczarek, posiekanych
    • 200 g smardzów, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień2godz.5min. 

    1. Dzień wcześniej włożyć kawałki kurczaka do dużej miski wraz z cebulą, ziołami, czosnkiem i oprószyć solą i pieprzem. Wlać czerwone wino i marynować przez 24 godziny w lodówce.
    2. Na drugi dzień przecedzić marynatę przez sito, ale zachować wszystkie składniki.
    3. W rondlu o grubym dnie (lub w brytfance) rozgrzać olej na średnim ogniu i przyrumienić na nim kurczaka. Wlać porto i podpalić, aby alkohol wyparował (jeśli nie masz za dużo doświadczenia - pomiń ten krok, zamiast tego możesz po prostu gotować kurczaka, aż alkohol wyparuje).
    4. Oprószyć kurczaka mąką, dodać boczek i warzywa z marynaty. Smażyć przez 10 minut. Dodać marynatę i dusić przez 1 godzinę.
    5. Dodać grzyby i dusić jeszcze przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis