Stworzyłam ten przepis na kurczaka duszonego w winie z dodatkiem ziół, bo mam w ogródku całą masę ziół. Uwielbiam ich używać. To danie piekę w piekarniku, bo jest szybkie i zdrowe. Wspaniale smakuje z makaronem.
N
nathalie
Zrobione przez 2 osoby
Składniki
ilość porcji: 6
1 łyżka oleju
2 kg całego kurczaka (z wolnego wybiegu), pokrojonego na części
30 g posiekanej świeżej natki pietruszki
10 gałązek tymianku, oberwać listki
2 świeże liście laurowe
2 gałązki rozmarynu, oberwać listki
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej świeżej trybuli
sól i pieprz do smaku
5 marchewek pokrojonych w plasterki
400 g małych cebulek (perłowych), obranych
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 butelka wina burgundzkiego
Dodaj do listy zakupów
Listę zakupów wydrukuj, wyślij e-mailem lub na telefon.
Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, aż się przyrumieni.
Przełożyć kurczaka do dużej brytfanki, posypać ziołami i oprószyć solą i pieprzem.
Dookoła kurczaka rozłożyć marchew, całe cebulki i czosnek i polać wszystko winem. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez 90 minut. Od czasu do czasu sprawdzać kurczaka, a 15 minut przed końcem pieczenia usunąć folię aluminiową.