Coq au vin z ziołami

    Coq au vin z ziołami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Stworzyłam ten przepis na kurczaka duszonego w winie z dodatkiem ziół, bo mam w ogródku całą masę ziół. Uwielbiam ich używać. To danie piekę w piekarniku, bo jest szybkie i zdrowe. Wspaniale smakuje z makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oleju
    • 2 kg całego kurczaka (z wolnego wybiegu), pokrojonego na części
    • 30 g posiekanej świeżej natki pietruszki
    • 10 gałązek tymianku, oberwać listki
    • 2 świeże liście laurowe
    • 2 gałązki rozmarynu, oberwać listki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    • 2 łyżki posiekanej świeżej trybuli
    • sól i pieprz do smaku
    • 5 marchewek pokrojonych w plasterki
    • 400 g małych cebulek (perłowych), obranych
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 1 butelka wina burgundzkiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 C.
    2. Na patelnię wlać łyżkę oleju, dodać kurczaka i smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, aż się przyrumieni.
    3. Przełożyć kurczaka do dużej brytfanki, posypać ziołami i oprószyć solą i pieprzem.
    4. Dookoła kurczaka rozłożyć marchew, całe cebulki i czosnek i polać wszystko winem. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku przez 90 minut. Od czasu do czasu sprawdzać kurczaka, a 15 minut przed końcem pieczenia usunąć folię aluminiową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis