Faworki (Chrust)

    Faworki (Chrust)

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 8 osób

    Żeby wyszły wspaniale na Tłusty Czwartek, warto raz spróbować zrobić wcześniej. Smacznego!

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 300 g mąki
    • 6 żółtek
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 3 łyżki śmietany
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka spirytusu
    • sól
    • 500 g smalcu lub oleju do smażenia
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Wymieszać składniki, zagnieść ciasto na jednolitą masę i wybić drewnianym wałkiem. Rozwałkować ciasto jak najcieniej i pokroić na paski. Każdy pasek przeciąć w środku i przez to nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
    2. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowych ręcznikach i posypać cukrem. Przed smażeniem sprawdzić temperaturę smalcu wrzucając kawałek ciasta. Powinien się zrumienić i wypłynąć.
    3. Uwaga: dodatek spirytusu, rumu lub octu powoduje, że ciasto troszkę rośnie podczas smażenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis