Ciasto z koniakiem

    Ciasto z koniakiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 6 osób

    To uproszczona wersja tradycyjnego francuskiego ciasta 'Millat Charentais', które właśnie zawiera koniak. Nauczyłam się tego przepisu gdy jeszcze byłam młodą dziewczyną.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 180 g cukru
    • 3 jajka
    • 2 łyżki koniaku (lub rumu)
    • 150 g mąki pszennej
    • 500 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 150 C. Naczynie żaroodporne o głębokości ok. 5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką.
    2. W dużej misce wymieszać cukier z jajkami. Dodać rum, a następnie całą mąkę na raz. Wymieszać na gładką masę, a następnie, stale mieszając, stopniowo dodawać mleko.
    3. Przelać ciasto do przygotowanego naczynia i piec, aż ciasto się porządnie przyrumieni, ok. 1 godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis