Kokosowy pudding ryżowy

    Kokosowy pudding ryżowy

    6polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 10 osób

    To bardzo dobry pudding, a przy tym bardzo tani. Podawać z sosem toffi, dżemem morelowym, albo z suszonymi lub świeżymi owocami. Zamiast zwykłego mleka można też użyć mleka kokosowego, aby smak był jeszcze bardziej kokosowy.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 l mleka
    • 200 g wiórków kokosowych
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 200 g ryżu średnioziarnistego
    • 220 g cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W dużym garnku zagotować mleko; dodać kokos i wanilię. Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i gotować na średnim ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czas, aż ryż się ugotuje i będzie mieć kremową konsystencję.
    2. Dodać cukier i gotować jeszcze przez 5 minut. Wskazówka: dodać 3 łyżki creme fraiche, przelać do pucharków deserowych i wstawić do lodówki aż do czasu podania. Podawać na zimno.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis