Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą

    Kokosowe ciasteczka z białą czekoladą

    7polubień
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te ciasteczka są po prostu pyszne. Są trochę ciągniste i chce się ich jeść więcej i więcej... Są w nich wiórki kokosowe i dżem malinowy, a po wierzchu są skropione białą czekoladą. Podawać do herbaty lub kawy.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 200 g cukru
    • 200 g wiórków kokosowych
    • 20 g dżemu malinowego o temperaturze pokojowej
    • 3 białka
    • 60 g białej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać dalej, aż piana będzie lekka i błyszcząca. Wmieszać kokos i dżem malinowy.
    2. Przełożyć masę do woreczka dekoratorskiego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać małe kółeczka wprost na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia. (Jeśli nie masz woreczka, użyj łyżki i nakładaj nią małe kółka).
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    4. Piec w piekarniku przez 15 minut. Lekko przestudzić, a następnie zdjąć z blachy.
    5. W międzyczasie stopić czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z gotująca wodą. Zanurzać w niej widelec, a następnie skrapiać czekoladą ciastka. Ostudzić ciastka w lodówce, aby czekolada zastygła.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis