Małże koktajlowe

    (3)

    Przygotowuję te małże już od jakiegoś czasu, bo bardzo mi smakują. Często gotuję je na specjalne okazje, kiedy chcę zaimponować gościom. Są pyszne i bardzo oryginalne. Zostawiam małże w muszlach, bo wtedy wyglądają ładniej. Zwykle liczę po 3 małże na osobę.


    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 kg oczyszczonych małży
    • 1 bouquet garni (bukiet przypraw: pietruszki, liścia laurowego i tymianku)
    • 50 ml świeżego soku pomarańczowego
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
    • 50 ml wytrawnego białego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +15min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Małże gotować w garnku z białym winem i bukietem ziół przez 5minut na średnim ogniu.
    2. Wyrzucić małże, które się nie otworzyły.
    3. Otworzyć małże, wyjąć je z muszli i przełożyć do miski. Dodać sok pomarańczowy i cynamon. Zachować muszle, bo w nich będą podane małże. Wstawić małże na 15 minut do lodówki.
    4. Ułożyć małże w muszlach na półmisku. Podawać schłodzone.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)