Klasyczny ratatouille

    • < />

    Klasyczny ratatouille

    Klasyczny ratatouille

    (15)
    1godz.10min.


    Zrobione przez 9 osób

    Ratatouille można podawać na zimno lub na ciepło jako dodatek do różnych rodzajów mięsa, ryb, warzyw, a nawet do jajek. Można go też jeść tak, jak jest, z kromką chleba i kawałkiem sera. Bakłażana i cukinii nie trzeba obierać. Zobacz nasz video przepis z tą potrawą.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 ząbki czosnku, zgniecione
    • 3 cebule, drobno posiekane
    • 3 bakłażany, obrane i pokrojone w kostkę
    • 6 cukinii, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 3 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
    • 400 g passaty
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 50 g posiekanej świeżej bazylii
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Podsmażyć czosnek z cebulą. Dodać pozostałe warzywa (nie dodawać passaty) i dusić na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
    2. Dodać pomidory i dusić jeszcze przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną bazylią.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ratatouille - gulasz warzywny z cukinią i bakłażanem - Allrecipes.pl
    Ratatouille - gulasz warzywny z cukinią i bakłażanem - Allrecipes.pl
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (15)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis