Krem do babeczek

    Krem do kruchych babeczek. Można je udekorować świeżymi owocami, galaretką, polewą, czym kto lubi.

    jacekf1

    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 13 osób

    Składniki
    ilość sztuk: 8 babeczek

    • 200 ml mleka
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 3 żółtka
    • 75 g cukru pudru
    • 1 łyżka mąki kartoflanej
    • 150 g świeżych owoców: truskawek, malin, poziomek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 34min. 

    1. Zagotować mleko z cukrem waniliowym.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać mąkę i wymieszać.
    3. Wlewać powoli do żółtek gorące mleko, nie przerywając mieszania.
    4. Garnek z kremem postawić na parze lub małym ogniu i ubijać przez 2–4 minuty (uważać, aby się krem nie przypalił). Zmniejszyć ogień i ubijać, aż krem stanie się nieco rzadszy. Krem ostudzić, napełnić babeczki i przybrać owocami.
    5. Schłodzić przez 20 minut przed podaniem.

    Babeczki

    Przepis na kruche babeczki znajdziecie tu: Przepis na kruche babeczki

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)