Krem do babeczek

Krem do babeczek

10polubień
34min.


Zrobione przez 12 osób

Krem do kruchych babeczek. Można je udekorować świeżymi owocami, galaretką, polewą, czym kto lubi.

jacekf1 Mazowieckie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 8 babeczek

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 150 g świeżych owoców: truskawek, malin, poziomek

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 34min. 

  1. Zagotować mleko z cukrem waniliowym.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać mąkę i wymieszać.
  3. Wlewać powoli do żółtek gorące mleko, nie przerywając mieszania.
  4. Garnek z kremem postawić na parze lub małym ogniu i ubijać przez 2–4 minuty (uważać, aby się krem nie przypalił). Zmniejszyć ogień i ubijać, aż krem stanie się nieco rzadszy. Krem ostudzić, napełnić babeczki i przybrać owocami.
  5. Schłodzić przez 20 minut przed podaniem.

Babeczki

Przepis na kruche babeczki znajdziecie tu: Przepis na kruche babeczki

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Ostatnio przeglądane

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis