Krem do babeczek

Krem do kruchych babeczek. Można je udekorować świeżymi owocami, galaretką, polewą, czym kto lubi.

jacekf1 Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 8 babeczek

  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • 150 g świeżych owoców: truskawek, malin, poziomek

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 4min.  ›  +20min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 34min. 

  1. Zagotować mleko z cukrem waniliowym.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać mąkę i wymieszać.
  3. Wlewać powoli do żółtek gorące mleko, nie przerywając mieszania.
  4. Garnek z kremem postawić na parze lub małym ogniu i ubijać przez 2–4 minuty (uważać, aby się krem nie przypalił). Zmniejszyć ogień i ubijać, aż krem stanie się nieco rzadszy. Krem ostudzić, napełnić babeczki i przybrać owocami.
  5. Schłodzić przez 20 minut przed podaniem.

Babeczki

Przepis na kruche babeczki znajdziecie tu: Przepis na kruche babeczki

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie