Klasyczny clafoutis z wiśniami

    Klasyczny clafoutis z wiśniami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 10 osób

    To klasyczny francuski deser, bardzo owocowy i przepyszny. To też doskonały sposób na wykorzystanie wiśni, kiedy jest na nie sezon. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka ciemnego rumu
    • 100 g cukru
    • 120 g mąki pszennej
    • 400 g świeżych wiśni (wydrylowanych)
    • 500 ml mleka
    • 6 jajek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. Wiśnie umyć i wysuszyć.
    3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego wiśnie.
    4. W rondelku, na średnim ogniu podgrzać mleko.
    5. W dużej misce wymieszać jajka z cukrem, mąką i rumem.
    6. Dodać gorące mleko i dobrze wymieszać.
    7. Wlać ciasto na wiśnie w przygotowanym naczyniu.
    8. Piec przez 45 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis