Klasyczny suflet serowy

    Klasyczny suflet serowy

    5polubień
    1godz.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To bardzo prosty suflet, a w dodatku bardzo lekki i pyszny! Robi się go z greckiego jogurtu, a nie z beszamelu, jak zazwyczaj. Podawać z zieloną sałatą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 4 białka ubite na sztywno
    • 4 żółtka
    • 500 g jogurtu greckiego
    • 70 g startego sera gruyere
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    2. W misce dobrze wymieszać jogurt z żółtkami, mąką kukurydzianą, startym serem solą, pieprzem i gałką. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać całość widelcem.
    3. Naczynie do pieczenia sufletu wysmarować tłuszczem i wlać ciasto. Piec przez około 35-40 minut. Suflet powinien być dobrze upieczony, aby nie opadł zbyt szybko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis