Polędwica cielęca z kurkami

    Polędwica cielęca z kurkami

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Fantastyczny, prosty przepis na duszoną cielęcinę. Polędwicę cielęcą dusi się w cydrze z cebulą, szalotką, pomidorami i kurkami. Podawać z makaronem, ryżem lub polentą. Doskonałym dodatkiem będzie wino z Chablis.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka masła
    • 500 g polędwicy cielęcej
    • 750 ml cydru
    • 2 cebule, drobno posiekane
    • 1 szalotka, drobno posiekana
    • 2 małe pomidory
    • 100 g świeżych kurek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. W patelni, na średnim ogniu rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego. Dodać masło i kiedy się rozpuści, także cielęcinę. Smażyć przez 5 minut z każdej strony, aż się przyrumieni.
    2. Po 10 minutach wlać cydr i smażyć dalej, na bardzo małym ogniu, przez około 30 minut, aby sos zgęstniał.
    3. Dodać drobno posiekaną cebulę i szalotkę. Smażyć, aż się przyrumienią. Sos zredukuje się jeszcze bardziej.
    4. Po 10 minutach dodać 2 szklanki wody. Doprowadzić sos do wrzenia. Na 10 minut przed podaniem dodać pomidory i grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Podawać.

    Jak to zrobić?

    Zajrzyj do naszego zakątka z poradami i przeczytaj "Jak czyścić kurki"! To bardzo przydatny artykuł, po którym czyszczenie kurek nie będzie już trudne i męczące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis