Kruche ciasteczka a'la pierniczki

    Kruche ciasteczka a'la pierniczki

    13polubień
    4godz.20min.


    Zrobione przez 18 osób

    Ten przepis mam od babci. Jest bardzo prosty, a u nas w domu pieczenie tych ciastek to już bożonarodzeniowa tradycja. Aromatyczne przyprawy korzenne to cudowny dodatek. Piekę je co roku!

    Składniki
    ilość porcji: 36 

    • 500g mąki pszennej
    • 250 g masła o temperaturze pokojowej
    • 250 g cukru
    • 3 jajka
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    • 1 żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +3godz.45min. odstawienie  ›  Gotowe w: 4godz.20min. 

    1. W misce wymieszać mąkę z masłem, cukrem, jajkami i przyprawami.Pocierać ciasto w palcach, a następnie uformować kulę.
    2. Włożyć ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny.
    3. Rozgrzać piekarnik do 180 C.
    4. Wyjąć ciasto z lodówki i odstawić w temperaturze pokojowej na 45 minut.
    5. Rozwałkować ciasto i wykrawać dowolne kształty za pomocą wykrawaczki do ciastek.
    6. Przełożyć ciastka na blachę. W miseczce roztrzepać żółtko i posmarować nim ciastka. Piec przez około 15 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis