Boeuf bourguignon Christine

    Boeuf bourguignon Christine

    8polubień
    3godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To moja ulubiona wersja boeuf bourguignon i zwykle gotuję go na niedzielny obiad w zimie. Podaję go z ziemniakami. Wszyscy w mojej rodzinie go uwielbiają, bo mięso i warzywa rozpuszczają się w ustach, a sos jest wprost boski!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 60 g masła
    • 200 g boczku pokrojonego w kostkę
    • 4 cebule, drobno posiekane
    • 2 kg wołowiny na gulasz
    • 40 g mąki pszennej
    • 1 butelka czerwonego wina burgundzkiego
    • 500 ml bulionu wołowego
    • 3 liście laurowe
    • 1 pęczek przypraw (tymianek, liście kolendry, itp.)
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 3 marchewki pokrojone w plasterki
    • 300 g pieczarek, drobno posiekanych
    • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. W brytfance lub rondlu o grubym dnie rozgrzać masło na średnim ogniu i podsmażyć na nim cebulę i boczek. Wyjąć z rondla i odstawić.
    2. Usmażyć wołowinę na rumiano, posypać mąką, a następnie dodać czerwone wino i bulion.
    3. Dodać boczek i cebulę, liść laurowy, pęczek przypraw, koncentrat pomidorowy, marchew, pieczarki i seler naciowy. Doprawić do smaku. Dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 3 godziny.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis