Czekoladowo-orzechowe jajeczka wielkanocne

    Czekoladowo-orzechowe jajeczka wielkanocne

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Połówki jajek przygotowuje się ze stopionej czekolady, masła, cukru, orzechów i jajek. Kiedy stężeją, skleja się je razem za pomocą nutelli. Najlepiej pozwolić dzieciom udekorować je tak, jak im się podoba.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 170 g gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałeczki
    • 150 g masła
    • 170 g mielonych migdałów lub orzechów laskowych
    • 6 jajek
    • 150 g cukru
    • 1 szczypta soli
    • 4 łyżki nutelli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. tężenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Czekoladę z masłem stopić w mikrofalówce podgrzewając ją przez 30 sekund, mieszając, znów podgrzewając itd., aż się stopi. Dodać orzechy i dobrze wymieszać. Odstawić, aby masa trochę przestygła.
    2. W osobnej misce zmiksować żółtka z cukrem, aby powstała jasna i kremowa masa. Mieszając łyżką, stopniowo dodawać żółtka do masy czekoladowej.
    3. W innej misce ubić białka z solą na sztywno. Dodać do masy czekoladowej i wymieszać delikatnie łyżką, a następnie wlać masę do formy w kształcie połówek jajek.
    4. Odstawić na około 30 minut (lub więcej), a następnie wyjąć z foremek.
    5. Płaską stronę jajek posmarować nutellą i sklejać je razem. Dekorować wstążeczkami lub kolorowym lukrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis