Tarta z czekoladą, migdałami i gruszkami

    Tarta z czekoladą, migdałami i gruszkami

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    To doskonały deser w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Tę tartę można przygotować w mgnieniu oka, a jest bardzo kusząca i smakowita. Podawać z creme fraiche lub z bitą smietaną, albo tak, jak jest.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 110 g masła o temperaturze pokojowej
    • 130 g mielonych migdałów
    • 125 g cukru
    • 3 jajka
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 120 g gorzkiej czekolady
    • 4 dojrzałe gruszki, obrane i pokrojone na połówki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W misce zmiksować masło z migdałami i cukrem na gładką masę. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu.
    2. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarowaną masłem formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim.
    3. W misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą stopić czekoladę i posmarować nią ciasto. Na to wyłożyć mieszaninę z migdałami, a na wierzchu ułożyć gruszki.
    4. Piec przez 30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis