Kruche babeczki
1 / 1 Zdjęcie:  Festiwal Śląskie Smaki
Następne

Kruche babeczki

  • 5 3
  • 16
    polubień
  • 55min.

Te dellikatne kruche babeczki to coś pysznego! Świetny słodki dodatek do kawy lub herbaty.

jacekf1 Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 18 babeczek

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać.
  2. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3–4 mm, przenieść na wałku i nałożyć na ustawione obok siebie, posmarowane cienko masłem, foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta. Docisnąć ciasto dłonią do dna i brzegów foremek.
  4. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i napełnić suchym grochem lub fasolą. Piec 8–12 minut w temperaturze 200°C.
  5. Ostudzone babeczki wyjąć z foremek, napełnić wybranym nadzieniem.
  6. Dobra rada. Jeżeli babeczki mają być znów wypiekane z nadzieniem, to pierwszy raz pieczemy je tylko 8 minut. Z kruchego ciasta możemy wypiekać różne ciastka zależnie od kształtu foremek, np. czółenka, łódeczki, tartaletki. Po napełnieniu nadzieniem można je po raz drugi wypiec w piecu lub bez powtórnego wypiekania napełnić świeżymi owocami, musem, galaretką, bitą śmietaną, konfiturami lub kremem.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Krem

Przepis na krem znajdziecie tu: Krem do babeczek

Zobacz także

Komentarze i oceny (3)

4
autor: Maja.Hena

Właśnie upiekłam te babeczki - pychota. Dodałam jedno żółtko więcej i cukier waniliowy. - 30 gru 2013

3
autor: kamila

mmm aż mi ślinka cieknie - 19 gru 2013

0
autor: krysia

gdy się upiekły były gorące ale bardzo pyszne .Nałożyłam w nie budyniu i ozdobiłam suszonymi morelami i żurawiną , a poza tym do ciasta przed chłodzeniem dałam 2\4 szklanki wody . - 23 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie