Zaloguj się Zarejestruj się

Kruche babeczki

4komentarze
27polubień
55min.


Zrobione przez 37 osób

Te dellikatne kruche babeczki to coś pysznego! Świetny słodki dodatek do kawy lub herbaty.

jacekf1 Mazowieckie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 18 babeczek

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać.
  2. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3–4 mm, przenieść na wałku i nałożyć na ustawione obok siebie, posmarowane cienko masłem, foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta. Docisnąć ciasto dłonią do dna i brzegów foremek.
  4. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i napełnić suchym grochem lub fasolą. Piec 8–12 minut w temperaturze 200°C.
  5. Ostudzone babeczki wyjąć z foremek, napełnić wybranym nadzieniem.
  6. Dobra rada. Jeżeli babeczki mają być znów wypiekane z nadzieniem, to pierwszy raz pieczemy je tylko 8 minut. Z kruchego ciasta możemy wypiekać różne ciastka zależnie od kształtu foremek, np. czółenka, łódeczki, tartaletki. Po napełnieniu nadzieniem można je po raz drugi wypiec w piecu lub bez powtórnego wypiekania napełnić świeżymi owocami, musem, galaretką, bitą śmietaną, konfiturami lub kremem.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Krem

Przepis na krem znajdziecie tu: Krem do babeczek

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

Maja.Hena
autor:
7

Właśnie upiekłam te babeczki - pychota. Dodałam jedno żółtko więcej i cukier waniliowy. - 30 gru 2013

kamila
autor:
7

mmm aż mi ślinka cieknie - 19 gru 2013

krysia
autor:
5

gdy się upiekły były gorące ale bardzo pyszne .Nałożyłam w nie budyniu i ozdobiłam suszonymi morelami i żurawiną , a poza tym do ciasta przed chłodzeniem dałam 2\4 szklanki wody . - 23 sty 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie