Kruche babeczki

    Kruche babeczki

    32polubienia
    55min.


    Zrobione przez 83 osoby

    Te dellikatne kruche babeczki to coś pysznego! Świetny słodki dodatek do kawy lub herbaty.

    jacekf1 Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 18 babeczek

    • 300 g mąki
    • 200 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 2 żółtka
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać.
    2. Szybko zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
    3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3–4 mm, przenieść na wałku i nałożyć na ustawione obok siebie, posmarowane cienko masłem, foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta. Docisnąć ciasto dłonią do dna i brzegów foremek.
    4. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i napełnić suchym grochem lub fasolą. Piec 8–12 minut w temperaturze 200°C.
    5. Ostudzone babeczki wyjąć z foremek, napełnić wybranym nadzieniem.
    6. Dobra rada. Jeżeli babeczki mają być znów wypiekane z nadzieniem, to pierwszy raz pieczemy je tylko 8 minut. Z kruchego ciasta możemy wypiekać różne ciastka zależnie od kształtu foremek, np. czółenka, łódeczki, tartaletki. Po napełnieniu nadzieniem można je po raz drugi wypiec w piecu lub bez powtórnego wypiekania napełnić świeżymi owocami, musem, galaretką, bitą śmietaną, konfiturami lub kremem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Krem

    Przepis na krem znajdziecie tu: Krem do babeczek

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    autor:
    13

    Właśnie upiekłam te babeczki - pychota. Dodałam jedno żółtko więcej i cukier waniliowy. - 30 gru 2013

    autor:
    10

    gdy się upiekły były gorące ale bardzo pyszne .Nałożyłam w nie budyniu i ozdobiłam suszonymi morelami i żurawiną , a poza tym do ciasta przed chłodzeniem dałam 2\4 szklanki wody . - 23 sty 2014

    autor:
    10

    mmm aż mi ślinka cieknie - 19 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis