Lekka rolada świąteczna

    Lekka rolada świąteczna

    12polubień
    37min.


    Zrobione przez 31 osób

    Ta rolada jest o wiele mniej kaloryczna niż typowe rolady. Biszkopt jest posmarowany marmoladą, zawinięty, a następnie polany czekoladą, aby przypominał polano bożonarodzeniowe. Jeśli masz ochotę na małą przygodę - zastąp marmoladę nutellą.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Biszkopt
    • 4 żółtka
    • 125 g cukru
    • 60 g masła, stopionego i ostudzonego
    • 100 g mąki pszennej
    • 4 białka
    • 1 pinch salt
    • 1/2 słoika (450 g) marmolady
    • Polewa
    • 150 g gorzkiej czekolady
    • 60 g masła
    • jadalne dekoracje świąteczne

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 37min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 250 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. W dużej misce zmiksować żółtka z cukrem na jasną, kremową masę. Dodać stopione masło i wmieszać 1/2 mąki.
    3. W drugiej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Połowę białek dodać do żółtek, wymieszać delikatnie łyżką, a następnie dodać pozostałą mąkę i pozostałe białka.
    4. Przelać ciasto na przygotowaną blachę i wygładzić, aby powstała warstwa grubości 1 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż biszkopt będzie dość sztywny w dotyku.
    5. Wyjąć biszkopt z piekarnika i natychmiast przełożyć na wilgotną ściereczkę, odwracając blachę do góry dnem. Jak najszybciej posmarować go marmoladą, a następnie zwinąć ciasto w roladę. Ostudzić.
    6. Odkroić kawałek grubości ok. 2 cm i przyłożyć go do boku rolady, aby imitował gałąź.
    7. W małym rondlu stopić czekoladę z masłem. Ostudzić. Posmarować polewą ciasto. Narysować na polewie linie widelcem, aby imitowały korę. Na wierzchu ułożyć dekoracje świąteczne. Podawać schłodzone.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    DomiM
    autor:
    1

    Wyszło bardzo dobre, całą roladkę wszamał największy niejadek rodziny! niestety ciasto mi się złamało przy jego zawijaniu więc muszę to dopracować, polecam - 04 sty 2013

    devid
    autor:
    0

    Hah wyśmienita zamieniłem tylko czekoladę gorzką na mleczną i w 30 min zniknęła polecam - 16 mar 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis