Czekoladowy rachatłukum czyli przysmak turecki

    Czekoladowy rachatłukum czyli przysmak turecki

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Rachatłukum jest często wzbogacony smakiem owocowym lub wody kwiatowej (różanej, pomarańczowej, itp.). Moja wersja zawiera dodatek czekolady. To jest pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 białka
    • 75 g mleka w proszku (lub 25 ml zwykłego mleka)
    • Sok z 1 cytryny
    • 1 kg cukru w kostkach
    • 100 g startej gorzkiej czekolady
    • 125 g mąki kukurydzianej
    • kilka kropel wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
    • cukier puder (lub kakao)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Białka ubić na sztywno; odstawić.
    2. Do rondelka wlać 1,5 litra wody, dodać mleko w proszku, sok z cytryny, cukier w kostkach, startą czekoladę i białka.
    3. Doprowadzić do wrzenia, dobrze mieszając, by cukier się rozpuścił. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, a następnie zebrać pianę i ponownie doprowadzić do wrzenia.
    4. W dużej misce rozpuścić mąkę kukurydzianą w 25 ml wody, a następnie wlać to do masy czekoladowej; mieszać, aby masa zgęstniała. Kropla masy powinna przykleić się do łyżki, a następnie powoli spłynąć.
    5. Dodać wodę z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie). Przelać masę do prostokątnego naczynia.
    6. Odstawić, aby masa ostygła, a następnie posypać cukrem pudrem (lub kakao). Następnie pokroić przysmak w kostkę o boku 2 lub 3 cm.
    7. Ponownie posypać cukrem pudrem i podawać. Można je też posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao - wtedy na przysmakach pojawią się biało-czarne plamki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis