Czekoladowy ciasto-pociąg

    Czekoladowy ciasto-pociąg

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przygotowałam to ciasto na urodziny synka - uwielbia pociągi, a urodziny ma w grudniu, więc posypałam tory z lukrecji cukrem pudrem, żeby wyglądały jak pokryte śniegiem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 125 g groszków z ciemnej czekolady
    • 100 g masła, stopionego
    • 100 g cukru
    • 3 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 60 g mąki pszennej
    • słodycze do dekoracji pociągu (żelki lukrecji, inne żelki, lentilki)
    • owoce do dekoracji ciasta (maliny, jagody)
    • cukier puder

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 165 C.
    2. W szklanej miseczce umieścić groszki czekoladowe i podgrzewać przez 1 minutę w mikrofalówce. Dodać masło i podgrzewać jeszcze przez 30 sekund; wymieszać. Dodać cukier i znów wymieszać. Wmieszać żółtka (po jednym na raz), a następnie dodać mąkę i wymieszać całość łyżką.
    3. W głębokiej misce ubić białka na sztywno. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blaszki lub keksówki.
    4. Piec przez 35 minut, a następnie wyjąć z blaszki i studzić na metalowej kratce.
    5. Pokroić ciasto na kwadraty i prostokąty, imitujące ciuchcię i wagony. Tasiemki lukrecji pokroić w taki sposób, aby imitowały tory. Wagoniki udekorować owocami i słodyczami. Posypać cukrem pudrem, żeby wszystko wyglądało jak posypane śniegiem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis