Tort pomarańczowo-migdałowy z polewą czekoladową

    Tort pomarańczowo-migdałowy z polewą czekoladową

    Zapisz do ulubionych
    3godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    To niezwykle popularny tort urodzinowy. Pyszny, wilgotny biszkopt o smaku pomarańczy i migdałów jest polany czekoladą. Jeśli chcecie uzyskać jeszcze bardziej pomarańczowy smak - dodajcie do ciasta startą skórkę pomarańczową.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • sok z 1 pomarańczy
    • 100 g cukru
    • 100 g mielonych migdałów
    • 2 jajka, oddzielić białka od żółtek
    • 50 g mąki kukurydzianej
    • 50 g mąki pszennej
    • sól do smaku
    • Do dekoracji
    • 200 g gorzkiej czekolady połamanej na małe kawałki
    • 1 łyżka wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Nadmiar mąki strząsnąć.
    2. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać sok pomarańczowy, migdały, mąkę pszenną i kukurydzianą. Wymieszać na gładkie ciasto.
    3. W osobnej misce ubić białka na sztywno. Dodać do ciasta wraz ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, i wymieszać łyżką.
    4. Wlać ciasto do przygotowanej blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka wetknięta w środek wychodzi czysta.
    5. Odstawić na co najmniej 10 minut, a następnie wyjąć z blaszki i postawić na metalowej kratce by całkiem wystygło. Następnie przełożyć na paterę.
    6. W międzyczasie stopić czekoladę w miseczce ustawionej na garnku z gotującą wodą. Dodać 1 łyżkę wody i wymieszać na gładką masę. Gdy ciasto ostygnie, rozsmarować polewę za pomocą szpatułki, zaczynając od boków i kończąc na wierzchu.
    7. Odstawić na co najmniej 2 godziny, aby polewa zastygła.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis