Czekoladowa tarta z orzechami pekan

    Czekoladowa tarta z orzechami pekan

    Zapisz do ulubionych
    2godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Wyjątkowa tarta czekoladowa, która jest bardzo prosta, zwłaszcza jak się kupi gotowe kruche ciasto! Możecie jednak upiec je sami - tak czy owak tarta będzie pyszna. Dziękuję mojej przyjaciółce za podzielenie się za mną tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakowanie (375g) kruchego ciasta
    • 220 g ciemnej czekolady
    • 150 g orzechów pekan
    • 400 ml śmietany 18%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz.30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Formę do tarty wyłożyć ciastem. Ponakłuwać widelcem w kilu miejscach i wstawić na 30 minut do lodówki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C. Piec ciasto przez 20 minut.
    3. Czekoladę z 1 łyżką wody stopić w mikrofalówce lub w rondelku. Wmieszać orzechy, ale zachować kilka do dekoracji.
    4. Śmietanę wlać do rondelka i powoli, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wmieszać czekoladę z orzechami.
    5. Wlać masę czekoladową do ciasta i udekorować orzechami. Odstawić w temperaturze pokojowej, aby masa zastygła, a następnie wstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć tartę z formy gdy masa będzie zupełnie zastygnięta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis